AMSTERDAM - De rechters die de zaak tegen Geert Wilders behandelen zijn niet gescreend op zaken als politieke voorkeur. Dat heeft voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak Reinier van Zutphen zondag in het televisieprogramma Buitenhof gezegd.

Hij wees erop dat rechters altijd bij zichzelf nagaan of ze geschikt zijn een zaak te behandelen. Dat is volgens hem voldoende.

Als een rechter bijvoorbeeld in het openbaar uitspraken heeft gedaan waardoor zijn onafhankelijkheid in deze zaak in twijfel kan worden getrokken, trekt hij zich terug uit een zaak.

De politieke voorkeur van een rechter heeft volgens Van Zutphen in de zaak tegen Wilders geen enkele invloed op het vonnis dat hij velt. Van Zutphen kent de details van de zaak tegen Wilders niet, maar neemt aan dat in deze zaak niet anders is gehandeld dan bij andere zaken.

Maatschappelijk debat

Justitie heeft de afgelopen jaren tientallen aangiften binnengekregen tegen Wilders, wegens diens uitspraken over moslims en de islam en zijn film 'Fitna'.

In juni vorig jaar besloot het Openbaar Ministerie daar niets mee te doen. Wilders was volgens het OM niet strafbaar, omdat hij zijn uitlatingen had gedaan binnen het maatschappelijk debat.

Het gerechtshof dwong het OM in januari alsnog vervolging in te stellen. Het proces zou over drie maanden beginnen.