AMSTERDAM - Burgemeester van Amsterdam Job Cohen wordt het meest genoemd als antwoord op de vraag wie premier moet worden. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Als een lijst met elf namen wordt voorgehouden, kiest veertien procent voor Cohen (PvdA). De Hond peilde welke 'waarschijnlijke' kandidaten voor het premierschap de meeste voorkeur genieten.

Cohen wordt nog net niet gepasseerd door scheidend Eurocommissaris voor mededingingszaken Neelie Kroes (VVD). Zij haalt afgerond ook veertien procent.

De huidige premier Jan Peter Balkenende (CDA) haalt met dertien procent de derde plaats. Hij wordt gevolgd door Geert Wilders (twaalf procent), Wouter Bos (elf procent) en Alexander Pechtold (negen procent).

Bos premier

Cohen krijgt van zijn eigen partijgenoten minder steun dan van SP- en GroenLinks-stemmers. Die stemmers konden niet voor hun eigen fractievoorzitter kiezen omdat het niet waarschijnlijk is dat hun partij na de volgende verkiezingen een premier levert.

Van de huidige PvdA-stemmers zegt 55 procent Wouter Bos het liefst als premier te zien. Bij een kwart gaat de voorkeur uit naar Cohen. Een derde van de SP-stemmers koos voor Cohen. Onder de GroenLinks-stemmers was dit 39 procent.

Peiling

In de wekelijkse peiling van De Hond kruipen CDA en PVV weer iets naar elkaar toe. De PVV is nog steeds de grootste partij met 28 zetels, eentje minder dan vorige week en 19 meer dan nu in de Tweede Kamer.

Het CDA volgt met 26 zetels, een meer dan vorige week en een verlies van 15 in vergelijking met de laatste verkiezingen. Daarmee is het CDA nu evengroot als D66. Die partij behaalde bij de laatste verkiezingen nog 3 zetels.

Verschuivingen

De peiling van zondag kent verder nauwelijks verschuivingen ten opzichte van vorige week. De ChristenUnie krijgt er een zetel bij en staat op 7 (6 in de Kamer). De SP verliest er een en komt uit op 14 (25).

De PvdA staat op 14 (33 in de Kamer), de VVD op 16 (21), GroenLinks op 13 (7), de Partij voor de Dieren op 3 (2), de SGP op 2 (2) en Rita Verdonk op 1 (1).