AMSTERDAM - Amerikaanse agenten zijn met een mobiele telefoon gefilmd terwijl ze een Vietnamese student aftuigden met knuppels en tasers die elektrische schokken geven.

De beelden worden onderzocht, zegt een woordvoerder van de politie in San Jose.

De video werd zaterdagavond op internet gezet door de redactie van San Jose Mercury News. Daarop is te zien dat de 20-jarige Phuong Ho meer dan tien keer met een metalen knuppel wordt geslagen.

Hij krijgt één klap op zijn hoofd. Een andere agent bewerkt Ho met een taser. Tijdens de mishandeling lijkt Ho al geboeid te zijn. De video zou vorige maand zijn opgenomen.

Rassenrellen

"Het roept herinneringen op aan toen ik de video van Rodney King op televisie zag", zegt politie-expert Rodney Clark. De beelden van de zware mishandeling van de zwarte King leidden in 1992 tot rassenrellen in Los Angeles.

Ho werd aangehouden op verdenking van het aanvallen van een van zijn kamergenoten. Hij verklaarde eerder in een krant dat hij niet gewapend was toen de politie kwam en dat hij zich niet tegen zijn arrestatie verzette.

Zeep

De ruzie met de kamergenoot begon op 3 september toen de kamergenoot zeep op de biefstuk van Ho had gesmeerd. Het kwam tot een ruzie. Ho pakte uiteindelijk een steakmes en zei tegen zijn kamergenoot dat hij hem voor zo'n actie in zijn vaderland had vermoord. De kamergenoot belde daarop de politie.

Een agent kwam Ho tegen in de deuropening, maar volgens politierapporten begreep hij niet wat Ho zei. Ook zou Ho niet hebben geluisterd naar een bevel om stil te blijven staan.

Toen Ho achter zijn kamergenoot aan ging werd hij tegen de vloer gewerkt en in de boeien geslagen. Een andere kamergenoot heeft het voorval gefilmd.