KIEV - Vijf jaar na de prowesterse Oranjerevolutie in Oekraïne heeft premier Julia Timosjenko zich zaterdagavond in de race om het presidentschap geworpen.

Ze liet zich voor tienduizenden mensen op het centrale plein van de hoofdstad Kiev toejuichen nadat ze door haar partij tot presidentskandidaat was uitgeroepen.

Op hetzelfde plein leidde Timosjenko samen met haar toenmalige bondgenoot Viktor Joesjtsjenko in 2004 de massale protesten tegen de in hun ogen frauduleuze presidentsverkiezingen. Door het succes van de Oranjerevolutie kon Joesjtsjenko in 2005 de macht overnemen.

Obama

Volgens Oekraïense media riep Timosjenko voor haar campagne de hulp in van medewerkers van het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Barack Obama. De 48-jarige politica wil dat Oekraïne zich nog meer op Europa gaat oriënteren, zonder zich te verwijderen van het buurland Rusland.

Als haar belangrijkste rivaal bij de verkiezingen op 17 januari geldt oppositieleider Viktor Janoekovitsj, die vijf jaar geleden het presidentschap moest opgeven. Ook zittend president Joesjtsjenko wil meedoen, ondanks zijn forse gedaalde populariteit.