AMSTERDAM - De politie heeft een deelnemers aan de betoging tegen het kraakverbod in Utrecht opgepakt. Er zijn volgens de organisatie ongeveer vijftienhonderd deelnemers aan de protestmars op de been. De politie houdt het op zevenhonderd deelnemers.

De demonstratie duurt nog tot 18.00 uur.

Volgens de zegsvrouw van de krakers werd rond 16.30 uur zonder duidelijke reden een van de deelnemers opgepakt door een agent in burgerkleding.

De krakers reageerden daar fel op waarna de politie ingreep om de orde te herstellen. Volgens de politie was de aanhouding voor openbare dronkenschap. Het relletje erna mocht geen naam hebben.

Vreedzaam

De demonstratie werd na het incident volgens de organisatie en de politie 'vreedzaam' voortgezet.

Er zijn krakers van divers pluimage aanwezig 'van hippies tot militantere leden', zei de organisatie eerder die hoopte op een rustig verloop.

Er wordt verder gelopen naar het station. De tocht begon rond 13.00 uur op de Mariaplaats na een aantal toespraken van onder meer oud-dominee Hans Visser.

Route

De krakers houden zich aan een door de gemeente goedgekeurde route. Vrijdag probeerden ze bij de rechter een andere route af te dwingen, maar de rechter gaf de gemeente gelijk.

Vorige week nam de Tweede Kamer een voorstel voor een verbod op kraken aan. De krakers zien kraken als een manier om woningleegstand en speculatie op de woningmarkt tegen te gaan en zijn tegen het verbod.

Krakersprotest