DEN HAAG - De Haagse PvdA-leden hebben oud-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven gekozen als hun lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Van Nieuwenhoven versloeg de enige andere kandidaat, wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen).

Bij de ledenraadpleging onder de Haagse PvdA-leden kreeg Van Nieuwenhoven 61,9 procent van de uitgebrachte stemmen.

Van de 1800 Haagse PvdA-leden bracht 45 procent zijn stem uit. De uitslag werd vrijdagavond bekendgemaakt op het partijbureau van de PvdA in Den Haag.

Gemeenteraad

Van Nieuwenhoven (66) herhaalde dat ze lid zal worden van de gemeenteraad. Ze is niet in voor een wethouderschap.

"De PvdA moet de grootste partij van Den Haag blijven", zei Van Nieuwenhoven vrijdagavond. De partij komt met een verkiezingsprogramma, waarin werkgelegenheid, duurzaamheid en verbetering van de wijken de voornaamste rollen spelen.

De vroegere voorzitter van de Tweede Kamer wierp zich begin deze maand onverwacht op als kandidaat.

Zij verklaarde gehoor te hebben gegeven aan een dringend verzoek van Haagse PvdA-vrienden om zich kandidaat te stellen in Den Haag, waar de geboren Friezin sinds vijftien jaar woont.

Kiezersgunst

Deze partijgenoten zijn ervan overtuigd dat de landelijk bekende Van Nieuwenhoven geschikter is om het gevecht om de Haagse kiezersgunst aan te gaan met de PVV van Geert Wilders dan lokale prominenten als Norder.

Den Haag en Almere zijn de enige twee gemeenten waar de PVV meedoet aan de raadsverkiezingen.

Onder anderen Tweede Kamerlid Pierre Heijnen en staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken steunden de kandidatuur van Van Nieuwenhoven. Beiden zijn oud-wethouder van Den Haag.

Inhoudelijk

De Haagse lijsttrekker hoopt het debat met de PVV "inhoudelijk" aan te gaan. Maar ze vreest dat de partij van Wilders daarop niet zal ingaan.

"Landelijk blijft het wat de PVV betreft meestal bij steeds dezelfde kreten. Ik wil geen kreten maar oplossingen voor Den Haag."

Strijd

Aanvankelijk zou de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap in Den Haag gaan tussen Norder en zijn collega-wethouder Henk Kool (Economie en Sociale Zaken). Kool besloot zich echter terug te trekken ten gunste van "kanjer" en "coryfee" Van Nieuwenhoven.

Het is de tweede keer dat Norder (44) de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap in Den Haag verliest. Vier jaar geleden verloor hij van Jette Klijnsma.

Bij de raadsverkiezingen kwam de PvdA vervolgens als de grootste partij uit de bus. Uit de uitslag van de Europese verkiezingen in juni bleek dat de PVV van Wilders grote kans maakt die positie over te nemen.

Bekendheid

Van Nieuwenhoven verwierf vooral landelijk bekendheid als voorzitter van de Tweede Kamer (1998 tot 2002). Ze gaf daarna kort leiding aan de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

Norder typeerde Van Nieuwenhoven eerder als een vertegenwoordiger van de 'oude' PvdA, "iemand uit de tijd van Ad Melkert".

Hij beschouwt zichzelf als representant van de 'nieuwe' PvdA, die op integratiegebied niet doet aan "pappen en nathouden".

Wilders

PVV-leider Geert Wilders zegt in een reactie niet bang te zijn voor Van Nieuwenhoven. "Van Nieuwenhoven is een vertegenwoordiger van de oude politiek uit het Politbureau van de PvdA uit de vorige eeuw, medeverantwoordelijk voor de massa-immigratie", aldus Wilders vrijdagavond.

"Ik ben geen seconde onder de indruk van haar." Communistische partijen in het voormalige Oostblok hadden een Politbureau als uitvoerend orgaan. De PVV zal Den Haag sterker maken, zegt Wilders. "PvdA en Van Nieuwenhoven brengen Den Haag rampspoed en naar de afgrond."