PARAMARIBO - Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de drugscontroles op vliegtuigpassagiers uit Suriname op een meer menswaardige wijze moeten worden uitgevoerd.

''Het gaat er niet om dat we mensen kwetsen, maar dat we de drugs uit Nederland houden'', zei Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vrijdag in een persconferentie in Suriname.

Verbeet leidde deze week een delegatie van zeven fractievoorzitters uit de Tweede Kamer die een werkbezoek bracht aan Suriname.

De zogeheten 100 procentscontrole op Schiphol voor vluchten uit Suriname was een steeds terugkerend gespreksonderwerp.

''Het is een zeer gevoelig onderwerp'', zei Jules Ajodhia, de voorzitter van de ontvangende delegatie van Surinaamse parlementariërs. ''We hebben niks tegen controles, maar het moet op de meest humane wijze gebeuren.''

Steun

Verbeet zei in de persconferentie dat een Kamermeerderheid de controles nog altijd steunt en dat ze ook nodig blijken, omdat er gemiddeld nog elke week twintig bolletjesslikkers worden aangehouden.

Maar dat de controles op een ''meer respectvolle en menswaardige manier'' moeten worden uitgevoerd, zal de Kamer overbrengen aan het kabinet, aldus Verbeet.

Ze zei ook dat er toenadering is op het dossier van de zogeheten 'toescheidingsovereenkomst' die in 1975 bij de onafhankelijkheid de rechten regelde van Nederlanders en Surinamers.

Niet logisch

Volgens Verbeet is het ''niet logisch'' dat Surinamers die in 1975 of in de jaren vlak erna naar Nederland zijn geëmigreerd toch nog actief of passief kiesrecht hebben in Suriname.

De Surinaamse overheid wil hiervan af. Verbeet: ''Aan Nederlandse zijde is begrip voor de positie van Surinamers en ik kan me niet voorstellen dat we er niet uitkomen.''

Koningin Beatrix

Verbeet kreeg van Surinaamse journalisten verschillende vragen over de herhaalde Surinaamse uitnodiging aan koningin Beatrix om voor het eerst op staatsbezoek te komen. Beatrix was bij de onafhankelijkheid in 1975 voor het laatst in Suriname, toen nog als prinses.

Als koningin was ze nooit in de voormalige kolonie. In Nederland pleit vooral de SP voor een staatsbezoek van Beatrix aan Suriname. Verbeet hield de boot af.

''Ik geloof niet dat het Nederlandse parlement ooit invloed heeft gehad op de staatsbezoeken van onze koningin. Het ligt echt niet op de weg van de voorzitter van de Tweede Kamer om hierover een standpunt in te nemen.''