DEN HAAG - Twee jeugdgevangenissen gaan vanaf januari tijdelijk gesloten jeugdzorg aanbieden. In De Heuvelrug in Overberg en 't Anker in Harreveld komt plaats voor 151 jongeren die deze vorm van jeugdzorg nodig hebben.

Dat heeft minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Sinds begin vorig jaar kunnen jongeren met ernstige problemen uit huis worden geplaatst voor behandeling in gesloten jeugdzorg.

Nu zitten er door plaatsgebrek in de jeugdzorg echter nog 264 in een jeugdgevangenis, terwijl ze niet voor een strafbaar feit zijn veroordeeld. Eind dit jaar moet dit afgelopen zijn. Rouvoet schat dat er dan voor hoogstens tweehonderd jongeren uit deze groep nog gesloten jeugdzorg nodig is.

Naast de extra plaatsen die de jeugdgevangenissen bieden, komt er tijdelijk extra capaciteit bij drie bestaande instellingen voor gesloten jeugdzorg.

Training

Dat de jongeren toch nog in een jeugdgevangenis moeten verblijven, stuitte op kritiek. Volgens Rouvoet zal de jeugdzorg echter in de twee jeugdgevangenissen gelijk zijn aan de zorg in bestaande instellingen voor gesloten jeugdzorg.

Het gevangenispersoneel krijgt training om zorg te kunnen aanbieden. Waar nodig worden de gebouwen aan de eisen van de jeugdzorg aangepast.