TIENRAY - Op initiatief van een bewonersoverleg krijgen asielzoekers in het Limburgse dorpje Tienray voortaan een reflecterend hesje mee als ze 's avonds de straat op gaan.

Bewoners schrikken anders van de asielzoekers, die in het donker niet opvallen. Zo meldt De Limburger.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Horst aan de Maas, waar Tienray onder valt, zijn donkere mensen 's avonds op straat minder goed zichtbaar.

Klooster

Om ongelukken te voorkomen, kunnen ze bij het verlaten van hun onderkomen in het klooster van Tienray een hesje aandoen, aldus deze woordvoerder.

De hesjes liggen klaar bij de uitgang en er is geen sprake van moeten, aldus de woordvoerder.

Hond uitlaten

''Net zoals mensen die hier wonen en die in de buurt de hond uitlaten ook vaak een hesje aantrekken'', verwerpt de woordvoerder de verdenking dat alleen asielzoekers een hesje zouden moeten gaan dragen.

''Het gaat puur om verkeersveiligheid en er is absoluut geen sprake van racisme. De asielzoekers lopen 's avonds vaak langs de drukke weg van Tienray naar Meerlo, en dat kan gevaarlijk zijn als ze te laat worden opgemerkt''.

Burgerinitiatief

Een burgerinitiatief van tweehonderd inwoners deed het plan enkele weken geleden het licht zien. De provincie Limburg stelde vervolgens honderdvijftig hesjes ter beschikking.

Bij het dorp, dat zo'n veertienhonderd inwoners telt, staat een asielzoekerscentrum voor tijdelijk verblijf. Hier kunnen maximaal 191 asielzoekers worden opgevangen.

Racisme

Asielzoekers maken volgens de woordvoerder al enkele weken zonder probleem gebruik van de hesjes. Overigens zou Tienray, evenals het gebied rond het asielzoekerscentrum, goed verlicht zijn.

Het plan heeft niets met racisme te maken, stelt de woordvoerder. "De mensen hier zijn al lang aan de asielzoekers gewend."