BELGRADO - De beruchte Servische crimineel Sreten Jocic zou het plan hebben gehad een aanslag te plegen op minister van Justitie Snezana Malovic. Dat meldt de Servische krant Blic vrijdag.

Volgens opsporingsdiensten in Servië heeft de minister zich de woede van criminelen op de hals gehaald doordat ze een wet wil doorvoeren die het mogelijk maakt illegaal verkregen bezit te confisqueren.

De groep rond Jocic (bijnaam Joca Amsterdam) zou slechts een van de vele criminele organisaties zijn die het op minister Malovic heeft voorzien. Huurmoordenaars zouden de bewindsvrouw afgelopen januari hebben moeten vermoorden toen zij was opgenomen in een verloskundig centrum, meldt Blic.

Nederland

Sreten Jocic heeft volgens het Openbaar Ministerie in Nederland ook een belangrijke rol in het criminele milieu gespeeld. Zo werd op 12 januari 2006 de toen 41-jarige drugshandelaar Srdjan Miranovic geliquideerd in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica.

Justitie denkt dat de moord het gevolg was van de strijd in de Amsterdamse onderwereld tussen de groepen rond Willem Holleeder en Jocic. De Servische autoriteiten arresteerden hem eind april.