TEHERAN - Iran behoudt zich het recht voor een nucleair programma te hebben en uranium te verrijken. Een compromis daarover is niet mogelijk, dat verklaarde een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

”Iran accepteert geen compromis over zijn recht op nucleaire technologie en verrijking (van uranium). We proberen geen massavernietigingswapens te krijgen, onze (nucleaire) activiteiten zijn transparant”, aldus de zegsman.

Poetin

Hij reageerde op uitlatingen van zaterdag van de Amerikaanse president Bush en diens Russische collega Poetin. Poetin vindt dat Iran een “duidelijk maar respectvol signaal”moet krijgen over zijn nucleair programma. Het land moet duidelijk maken dat er geen sprake is van de ontwikkeling van kernwapens. Dat zei Poetin na zijn ontmoeting met Bush op diens buitenverblijf Camp David.

De Amerikaanse president zei tijdens de gezamenlijke persconferentie dat zowel Iran als Noord-Korea zijn nucleaire wapenprogramma moet opgeven en dat de landen zich aan hun verplichtingen uit het non-proliferatieverdrag moeten houden. Poetin vindt dat Noord-Korea veiligheidsgaranties moet krijgen, als er een akkoord over de nucleaire crisis wordt bereikt.

Civiele nucleaire centrale

Poetin ging niet in op de eis van Bush dat Rusland moet stoppen met hulp aan het Iraanse nucleaire programma. Rusland heeft met Iran een contract van 800 miljoen dollar voor de bouw van een ’civiele nucleaire centrale’ gesloten.

Iran heeft van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA tot 31 oktober de tijd gekregen om te bewijzen dat het geen geheim nucleair wapenprogramma heeft, waar de Verenigde Staten het land van beschuldigen. Als Teheran zich niet aan dat ultimatum houdt, gaat er een verslag naar de VN-Veiligheidsraad, die dan economische sancties kan opleggen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharazi, liet woensdag al vanuit New York weten dat zijn land niet stopt met het verrijken van uranium. Hij woonde daar de Algemene Vergadering van de VN bij. Volgens Kharazi wordt het verrijkte uranium alleen voor civiele en niet voor militaire doeleinden gebruikt. “Het is een zaak van nationale trots dat we over deze technologie beschikken. Dat betekent niet dat we van plan zijn nucleaire wapens te ontwikkelen.”