LONDEN - Twee parachutisten zijn op dit moment bezig met een bijzonder gevecht. Beiden proberen dit jaar de snelheidsbarrière te doorbreken door vanuit een heliumballon op grote hoogte naar beneden te springen.

Het zal niet de eerste keer zijn dat een man de geluidbarriere doorbreekt bij een vrije val. In 1960 deed een kapitein uit het Amerikaanse leger, Joe Kittinger

Het gaat om de 57-jarige Fransman Michel Fournier en de Australiër Rodd Milner. Ze willen zich boven hun eigen land naar beneden laten vallen en zijn daarover in overleg met de autoriteiten. Beide waaghalzen zijn onafhankelijk van elkaar bezig geld in te zamelen voor hun actie. De bedoeling is dat ze naar beneden springen op een hoogte van veertig kilometer. Dat is vier keer zo hoog als waar een gewoon vliegtuig zich bevindt. De Concorde vliegt op ongeveer twintig kilometer.

De twee parachutisten hebben speciale apparatuur nodig om het er zonder kleerscheuren van af te brengen. Op veertig kilometer hoogte is het erg koud: zo'n twintig graden Celsius onder nul. Een stukje lager neemt de temperatuur verder af naar min 60.

Ruimtepak

De twee avonturiers moeten een speciaal ruimtepak aan met een interne verwarming om te kunnen overleven. Bovendien is er op veertig kilometer hoogte vrijwel geen zuurstof. Ze hebben bij elkaar voor drie uur zuurstof nodig, want ze moeten ook nog eerst naar boven.

In een kist naar boven

Beide parachutisten willen in een soort kist onder een heliumballon naar boven. Die kist beschermt hen tegen ultraviolette straling van de zon. Ze verlaten de kist net boven de ozonlaag, waar de uv-straling nog niet wordt tegengehouden. Vervolgens maken ze een vrije val die zes minuten duurt. Volgens berekeningen moeten ze binnen drie minuten de geluidsbarrière doorbreken.

Dit betekent dat ze sneller gaan dan 330 meter per seconde, ongeveer 1200 kilometer per uur. Daarna neemt de snelheid af omdat hun pakken inmiddels aan de buitenkant worden verhit.

De sprongen van de Fransman en de Australiër hebben ook nog wetenschappelijke betekenis. De kennis die ermee wordt vergaard kan worden gebruikt in de ruimtevaart, bijvoorbeeld bij noodprocedures voor mensen die de atmosfeer verlaten.