AMSTERDAM - Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) laat onafhankelijk onderzoek doen naar de werking van het systeem om afgeluisterde telefoongesprekken te wissen.

Daarmee wil het KLPD te weten komen hoe dat systeem precies werkt.

Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag naar aanleiding van berichtgeving in de NRC.

Volgens de wet moeten afgeluisterde gesprekken tussen advocaten en hun cliënten worden gewist. Jarenlang wist niemand echter hoe dat precies in zijn werk ging.

Hells Angels

De afgelopen jaren liepen verschillende rechtszaken stuk op niet-gewiste geheimhoudersgesprekken tussen advocaten en hun cliënten. Een van de bekendste voorbeelden daarvan is de zaak tegen een groep Hells Angels. Het Openbaar Ministerie werd in de zaak niet ontvankelijk verklaard.

Volgens de woordvoerder van het ministerie is de KLPD ook bezig met het krijgen van een schriftelijke bevestiging over de werking van het systeem door de Israëlische leverancier.

Bij de gebruikte techniek wordt wel de verwijzing naar een bestand gewist maar het bestand zelf niet. Dat verdwijnt pas definitief als het wordt overschreven door een nieuw document, aldus de woordvoerder. In het stadium voordat het wordt overschreven, kan er al niemand meer bij.

De landelijke tapkamer van de KLPD doet het tapwerk voor alle Nederlandse politieregio's. Het vernietigen van de afgeluisterde gesprekken is al enige tijd onderwerp van discussie tussen de advocatuur en het OM.