ROME - In Italië is zondagmiddag geleidelijk de stroomvoorziening weer op gang gekomen, nadat het land 's nachts was getroffen door de ergste storing in zijn geschiedenis. Delen van het zuiden zaten zondagavond echter nog in het donker. Alleen op het eiland Sardinië was niets van de storing te merken.

Telefoneren kon tijdens de stroomuitval nog wel. Enkele radiozenders konden gewoon doorgaan met uitzenden en werden via transistorradio's beluisterd. Het treinverkeer lag helemaal stil. Duizenden mensen kwamen vast te zitten in metrotreinen en liften. Volgens de televisiezender RAI hebben zich echter geen ernstige incidenten voorgedaan. Wel is vooral in de grote steden geplunderd.

Het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming Guido Bertolasi zei dat de elektriciteitsvoorziening voor belangrijke instellingen als ziekenhuizen, politie en brandweer was gegarandeerd. “Gelukkig gebeurde het op een zondag”, aldus Bertolasi. Op een doordeweekse dag zouden de consequenties volgens hem veel ernstiger zijn geweest.

‘Witte Nacht’

Voor Rome kwam de storing wel erg ongelegen. Daar werd juist de ’Witte Nacht’ gehouden, een culturele manifestatie waarvoor ruim een miljoen mensen op de been waren en die tot in de ochtenduren zou gaan duren. Aan de vele optredens op straat, in musea, kerken en stadions kwam rond 03.00 uur een abrupt einde. De 'Witte Nacht' van vorig jaar, die in Parijs werd gehouden, werd verstoord toen een homohater burgemeester Bertrand Delanoë neerstak. Delanoë liep dit jaar met zijn Romeinse collega Walter Veltroni door de Italiaanse hoofdstad.

Oorzaak

Over de werkelijke oorzaak van de storing staat nog niets vast. Italië is voor bijna eenvijfde van zijn elektriciteit afhankelijk van import uit Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. 's Nachts, als de tarieven lager zijn, maakt Italië daar maximaal gebruik van. De autoriteiten sluiten sabotage uit.

De oorzaak zou zowel in Frankrijk als Zwitserland kunnen liggen. De aanvoer uit beide landen heeft stilgelegen. In de nacht raasde er een storm over de regio en viel ook de stroom in de Zwitserse stad Genève enige tijd uit. Mogelijk is ook de export naar Italië daardoor geblokkeerd. Frankrijk zegt niet verantwoordelijk te zijn, maar volgens de beheerder van het Italiaanse elektriciteitsnetwerk viel plotseling 6000 megawatt uit Frankrijk weg.

Oplossing

In reactie op de storing in Italië zei Europees Commissaris Loyola de Palacio (Energie en Transport) dat de capaciteit van de grensoverschrijdende hoogspanningleidingen tussen de EU-landen tekortschiet. Zij noemde het aanleggen van nieuwe verbindingen één van de manieren om zulke grote stroomstoringen in de toekomst te voorkomen. De EU-leiders hadden al eerder geconstateerd dat er iets moet gebeuren. Dit najaar komt De Palacio met een notitie over het probleem.