RIJSWIJK - De kunstcollectie van Dirk Scheringa had ondanks de beslaglegging door ABN Amro in zijn museum in Spanbroek kunnen blijven.

Het was Scheringa zelf die een voorstel hiertoe afwees. Dat zeggen betrouwbare bronnen rond deze zaak woensdag.

ABN Amro heeft beslag gelegd op de kunstcollectie en haalde dinsdagavond het museum in Spanbroek leeg.

De ongeveer 1300 magisch-realistische werken dienen als onderpand voor de hypotheekschuld van 32 miljoen van DSB Beheer aan de bank. Dirk Scheringa had dat geld nodig voor zijn nieuwe grote museum in Opmeer.

Niet bespreekbaar

Volgens de bronnen zou vrijwel iedereen bij de inmiddels failliete DSB en DSB Beheer er voorstander van zijn geweest om de kunstwerken in Spanbroek te laten.

ABN Amro zou dit hebben voorgesteld. Voor Dirk Scheringa bleek deze optie niet bespreekbaar, waarna de bank een gespecialiseerd bedrijf opdracht gaf om de werken op te halen.

In een reactie zegt Scheringa dat het fiscaal niet mogelijk was om de collectie in het museum te houden.

''Het heeft te maken met huurrecht. Als ik de kunst had laten hangen, had ik een huurrecht moeten vestigen. Dat is niet toegestaan. Als je weet dat je failliet gaat, benadeel je daarmee de fiscus. De stukken laten hangen was dus geen optie'', aldus de voormalige DSB-topman.

Jammer

Hij zegt erg begaan te zijn met het personeel van het museum. ''Het is ontzettend jammer voor de mensen die er werken. Ik hoop dat de collectie als geheel niet verloren zal gaan'', aldus Scheringa.

De werken dienen als zakelijk onderpand voor de hypotheekschuld van 32 miljoen euro. De verzekeringswaarde van de kunstwerken wordt geschat op ruim 40 miljoen euro.

Verzameling

ABN Amro wil niet ingaan op de zaak omdat het een kwestie is tussen de bank en een klant. Wel laat een woordvoerder weten dat de bank er niet op uit is om de verzameling uiteen te laten vallen. Wat er met de werken gaat gebeuren is een zaak van de curatoren.