CAMP DAVID - De Russische president Poetin vindt dat Iran een "duidelijk maar respectvol signaal'' moet krijgen over zijn nucleair programma. Het land moet duidelijk maken dat er geen sprake is van de ontwikkeling van kernwapens. Dat zei Poetin zaterdag na zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Bush op diens buitenverblijf Camp David.

Iran heeft van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA tot 31 oktober de tijd gekregen om te bewijzen dat het geen geheim nucleair wapenprogramma heeft, waar de Verenigde Staten het land van beschuldigen. Als Teheran zich niet aan dat ultimatum houdt, gaat er een verslag naar de VN-Veiligheidsraad, die dan economische sancties kan opleggen.

Bush zei tijdens de gezamenlijke persconferentie dat zowel Iran als Noord-Korea zijn nucleaire wapenprogramma moet opgeven en dat de landen zich aan hun verplichtingen uit het nonproliferatieverdrag moeten houden. Poetin vindt dat Noord-Korea veiligheidsgaranties moet krijgen, als er een akkoord over de nucleaire crisis wordt bereikt.

Poetin ging niet in op de eis van Bush dat Rusland moet stoppen met hulp aan het Iraanse nucleaire programma. Rusland heeft met Iran een contract van 800 miljoen dollar voor de bouw van een 'civiele nucleaire centrale' gesloten.