AMSTERDAM - De rechtbank van Amsterdam heeft DSB Bank maandagochtend om negen uur failliet verklaard. Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank bekendgemaakt.

Vrijdag gaf de rechtbank DSB nog een weekend de tijd om overeenstemming te bereiken met een Amerikaanse overnamekandidaat.

Volgens de rechtbank blijkt uit berichten van het bestuur van DSB en de bewindvoerders aan de rechtbank dat onderhandelingen met de Amerikaanse overnamekandidaat niet zijn geslaagd.

''Ook 'plan B' blijkt niet levensvatbaar omdat de daarvoor vereiste overheidssteun en de vereiste medewerking van De Nederlandsche Bank (DNB) niet zijn toegezegd'', aldus de rechtbank in een verklaring.

De rechtbank komt dan ook tot de conclusie dat het uiterste is gedaan om DSB als geheel voort te zetten en ''dat daarop nu geen uitzicht meer is''. ''De rechtbank heeft daarom per 9.00 uur het faillissement van DSB Bank NV uitgesproken.''

Oplossing

Volgens het ministerie van Financiën is er op verschillende manieren naar een oplossing voor DSB gezocht. "Maar in alle varianten waren de risico's voor de belastingbetaler onaanvaardbaar groot", stelde het ministerie.

Ook in de laatste voorstellen van DSB, waarbij een kapitaalinjectie van de overheid nodig was van 100 miljoen euro, zag Financiën geen realistische oplossing. ''Het laatste voorstel gaf ook geen aanleiding om terug te komen op het eerder ingenomen standpunt van het ministerie om geen financiële steun aan DSB te verlenen'', aldus de verklaring.

Depositogarantiestelsel

Nu de bank definitief failliet is kan het depositogarantiestelsel voor rekeninghouders van DSB in werking worden gesteld. Het depositogarantiestelsel vergoedt onder bepaalde voorwaarden tegoeden op betaal- en spaarrekeningen tot een maximum van 100.000 euro per persoon.

Tegoeden worden eerst verrekend met eventuele schulden zoals leningen of een hypotheek.

Brief

Rekeninghouders worden volgens DNB binnenkort via krantenadvertenties en de website van DNB nader geïnformeerd over de inwerkingtreding van het garantiestelsel. Medio november krijgen rekeninghouders een brief waarin uitgelegd wordt hoe ze een vergoeding kunnen aanvragen.

''Het streven is de uitkeringen zo snel mogelijk te doen plaatsvinden, waarbij het grootste deel van de aanvragen voor de kerstdagen zal zijn gehonoreerd'', aldus DNB.

Lees alles over de ontwikkelingen rond DSB op NUzakelijk.