RIJSWIJK - Een busongeluk in Spanje heeft maandag het leven geëist van de 15-jarige Ilse Beekers uit Ooij. De scholiere van het Canisius College in Nijmegen was samen met ongeveer zestig leerlingen en leraren op schoolreis in Spanje toen de bus door onbekende oorzaak over de kop sloeg.

Het ongeval gebeurde op de A7 bij Gerona in de Spaanse regio Catalonië. Op een foto van de regionale krant Diari de Girona is dat te zien.

Volgens de reisorganisatie schrok de Nederlandse chauffeur van 'iets' dat de weg opeens overstak. Hij raakte niet gewond.

Glassplinters

Twee tieners raakten door het ongeval zwaargewond. Zeventien mensen liepen lichtere verwondingen op. Het gaat vooral om botbreuken en verwondingen door glassplinters.

De gewonden liggen in ziekenhuizen in Gerona en Figueres. De meesten moeten nog enkele dagen in het ziekenhuis blijven.

Canisius College

Alle getroffenen zijn verbonden aan het Canisius College in Nijmegen. Direct nadat de identiteit van het overleden meisje bekend werd, stroomden op condoleanceregisters op internet de steunbetuigingen binnen.

Alarmcentrale SOS International heeft twee teams naar Spanje gestuurd om hulp te bieden aan de slachtoffers. Volgens de alarmcentrale komen ruim dertig scholieren dinsdagmiddag terug naar huis. De anderen komen woensdag terug.

Aangeslagen

Maandag aan het begin van de avond vertrekken twee leraren van het Canisius College naar Spanje om hun collega's bij te staan. Na het ongeval zijn zeventien mensen opgenomen in ziekenhuizen. Vijf van hen lagen maandagavond nog in twee ziekenhuizen.

Volgens consul-generaal Jan Jaap van de Velde, die een bezoek bracht aan het ziekenhuis waar de gewonden liggen, maken de gewonden een aangeslagen indruk. ''Ze zijn erg aangeslagen door wat er is gebeurd'', vertelde hij.

Wrak

''Maar ze zijn ook gelukkig dat er relatief zo veel mensen ongeschonden uit het wrak zijn gekomen.'' Volgens Van de Velde moeten zeven scholieren nog enige dagen onder behandeling blijven van Spaanse artsen.

Op het Canisius College was maandag geen les. Een voor dinsdag geplande Collegedag gaat niet door. In plaats daarvan is er om tien uur een bijeenkomst voor alle leerlingen, ouders en medewerkers.

Busongeluk Spanje