AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben Nederland gevraagd om de uitlevering van drie personen die worden verdacht van banden met al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden. Dat meldde de Volkskrant zaterdag.

Een woordvoerster van de Amsterdamse rechtbank bevestigde zaterdagmorgen dat om de uitlevering van twee genaturaliseerde Nederlanders is gevraagd, maar wilde niet kwijt op welke grondslag dat is gebeurd. De rechtbank hield de zaak afgelopen dinsdag aan voor nader onderzoek, zo zei ze.

Het zou de eerste keer zijn dat Nederland een verzoek heeft gekregen om onderdanen uit te leveren op verdenking van steun aan al-Qaeda.

De verdachten werkten volgens de Volkskrant in een Amsterdamse belhuis en zouden telecommunicatiediensten hebben geleverd aan bevriende leden van het terreurnetwerk. Doel was wereldwijd te communiceren zonder sporen achter te laten. De derde verdachte is een een buitenlander zonder verblijfvergunning. Het onderzoek werd begonnen op initiatief van de Amerikaanse justitie.