HOOGEVEEN - De politie moet harder optreden tegen fietsers die de verkeersregels overtreden. "Elke chauffeur weet dat vrijwel geen fietser zich aan de regels houdt en voortdurend andere weggebruikers de stuipen op het lijf jaagt. Het gedoogbeleid ten aanzien van fietsers moet maar eens afgelopen zijn''. Dat zei directeur A. Bos van transportverzekeraar TVM zaterdag op een bijeenkomst in Hoogeveen waar chauffeurs die jarenlang schadevrij hebben gereden in de bloemetjes werden gezet.

De bestuursvoorzitter reageerde op de eis van de Fietsersbond dat de politie strenger controleert op verkeerd afgestelde dodehoekspiegels. Uit onderzoek van de politie Amsterdam kwam naar voren dat bij 85 procent van de vrachtwagens de dodehoekspiegel niet goed is afgesteld en nauwelijks beter zicht geeft.

Bos noemde het voorstel van de Fietsersbond "op zijn minst een beetje hypocriet". "Ernstige ongevallen met rechtsafslaande vrachtwagens ontstaan niet altijd alleen door het niet goed afstellen van dodehoekspiegels.'' Fietsers zouden beter moeten beseffen dat ze zich zichtbaar moeten maken voor chauffeurs, stelt de directeur.

De dodehoekspiegel moet het zicht van vrachtwagenbestuurders vooral verbeteren als ze rechtsaf slaan. De dode hoek leidde tot veel dodelijke ongelukken. Daarbij waren vooral fietsers en voetgangers het slachtoffer. Om hier een einde aan te maken, werd begin dit jaar de dodehoekspiegel verplicht.