AMSTERDAM - De Amsterdamse afdeling van de SP wil dat hoofdcommissaris Bernard Welten opstapt. Dat liet de partij zondag weten.

Welten gaf een interview in NRC Handelsblad waarin hij liet weten dat burgemeester Job Cohen en minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken hem beknotten in zijn werk en dat hij onvoldoende ruimte krijgt om in het openbaar te vertellen ''wat er speelt in de samenleving en op welke wijze er iets aan gedaan kan worden''.

SP-fractievoorzitter Remine Alberts vindt dat Welten een brevet van onvermogen heeft afgegeven. ''Dat is jammer voor Welten, maar in dit land is afgesproken dat de politie doet wat de politiek wil en niet andersom. Dat heet rechtsstaat. Er zijn zat landen in de wereld waar de politie het voor het zeggen heeft en daar zou ik om die reden echt niet willen wonen.''

Publiek geheim

Volgens Alberts is het een publiek geheim dat Welten en Cohen elkaar niet liggen. ''Dit lijkt geen werkzame relatie meer.'' De SP heeft een spoeddebat over de kwestie aangevraagd.

Ter Horst liet zaterdag al weten de uitspraken van de Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten ''niet te zien als een zinvolle bijdrage aan het vergroten van de veiligheid in Nederland''.

Burgemeester Cohen wilde niet reageren.