JERUZALEM - Een gewapende Palestijnse militant heeft vrijdag bij een aanval op een joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever een 28-jarige man en een baby doodgeschoten. Twee andere bewoners raakten lichtgewond, zo hebben medici gezegd.

Israëlische militairen en kolonisten hebben de aanvaller gedood en zoeken nog naar eventuele andere militanten. De man was het terrein van de nederzetting Negohot, tien kilometer ten zuiden van de stad Hebron, opgekomen. Daarna drong hij een huis binnen.

Nieuwjaar

De aanval gebeurde op de eerste avond van het joodse nieuwjaar. Dan komen veel families bijelkaar voor een speciale maaltijd. Het nieuwjaar, Rosh Hashanah, begon vrijdagavond bij zonsondergang en duurt tot zonsondergang op zondag.

Palestijnen zien de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook als belangrijke obstakels voor vrede. De dorpen zijn geregeld het doel van Palestijnse militanten.

Illegaal

Volgens het internationale recht zijn de nederzettingen illegaal, maar de Israëlische regering betwist dat. Het zogenoemde Kwartet voor het Midden-Oosten (de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland) riepen Israël eerder vrijdag op te stoppen met de bouw van nederzettingen in bezet Palestijns gebied.