DEN HAAG - In de noodgevangenis voor bolletjesslikkers in Zeist moeten meer voorzieningen komen. De gevangenen zouden een vorm van begeleiding en scholing moeten krijgen. Die boodschap heeft de Antilliaanse delegatie van parlementariërs deze week overgebracht aan haar Nederlandse collega's.

De vertegenwoordigers van de drie parlementen van het Nederlandse Koninkrijk spraken in Nederland over de drugsbestrijding, de bestuurlijke ontwikkeling en financiële en economische kwesties. De zogeheten contactplanbijeenkomst is deze keer volgens de deelnemers in een uiterst goede sfeer verlopen. De gesprekken waren diepgaand en inhoudelijk, stelde Tweede-Kamerlid De Grave (VVD) vrijdag na afronding van een slotverklaring.

'Triest'

De Antilliaanse Statenvoorzitter D. Lucia was geschokt dat er zoveel Antillianen vastzitten in deze gevangenis: 30 procent. "Dit is een triest beeld. Het is een grote zorg voor ons. De meesten keren na hun vrijlating regelrecht terug naar de Antillen en worden daar geconfronteerd met hun kansloos zijn." Lucia wil niet om een echte resocialisatie vragen maar er moet wel enige begeleiding komen. "Op de Antillen ligt de prioriteit bij vorming en scholing en niet op rechtshandhaving. Eerder preventie dan repressie."

'Afschrikwekkend'

Nederland heeft nog geen reactie gegeven op de wens van de Antillianen. De Grave wees er wel op dat het verblijf in Zeist "afschrikwekkend moet blijven". De Antillianen vinden de drugsbestrijding in totaliteit niet in balans. De druk op reizigers op vliegveld Hato op Curaçao, waar een bodyscan op drugssmokkel controleert, is naar hun mening te groot. Dit staat in geen verhouding met bijvoorbeeld de haven in Rotterdam, waar de controle op drugs nog veel te wensen overlaat. Dat constateerden de Antillianen deze week toen zij in de haven een werkbezoek brachten.

Verder is afgesproken dat de Antillen en Aruba met spoed gaan nadenken over hun bestuurlijke positie, met name in het kader van de komende Europese grondwet. De eilanden zijn bang dat zij uiteindelijk er los bij hangen als Nederland te veel opgaat in de EU. Begin 2004 moet over de staatkundige verhoudingen een voorbereidingsconferentie plaatsvinden.