ALMELO - Instelling voor jeugdzorg Commujon in Almelo had te laat door dat minderjarige jongeren in een leefgroep seksueel contact met elkaar hadden. Dat maakte de instelling donderdag bekend.

In september werd ontdekt dat vijftien kinderen tussen de 7 en 11 jaar in twee leefgroepen gedurende een half jaar grensoverschrijdend seksueel gedrag hadden vertoond.

Volgens een woordvoerder van Commujon varieerde het gedrag van zoenen tot seks met elkaar.

Naar aanleiding van die bevindingen liet Commujon een onafhankelijk rapport opstellen. De conclusies van de onderzoekers zijn donderdag gepresenteerd.

Dwang

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen van dwang, misbruik of enige betrokkenheid van volwassenen.

Volgens Commujon was er sprake van twee ,,actieve hoofdrolspelers''. Het duo ging planmatig te werk en stond voor elkaar op de uitkijk, aldus de woordvoerder.

De twee zijn overgeplaatst en staan onder individueel toezicht. Beiden komen in een gesloten jeugdzorginstelling terecht.

Alert

Commujon bereidt een plan van aanpak voor dat herhaling van dergelijke incidenten moet voorkomen. ,,Als instelling voelen we ons volledig verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. We waren niet alert genoeg'', aldus de woordvoerder.

De jeugdinstelling wil het plan over vier weken klaarhebben.

De onderzoekers constateerden dat de instelling onvoldoende is toegerust om kinderen met obsessief seksueel gedrag de behandeling te geven die ze nodig hebben.