ISLAMABAD - Strijders die loyaal zijn aan krijgsheer generaal Abdul Rashid Dostum, hebben na gevechten met etnische Tadzjieken het district Qale Zaal in het noorden van Afghanistan ingenomen. Dat heeft het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP woensdag gemeld.

De rivaliserende groepen die om het district streden, hebben banden met de twee belangrijkste bewindslieden op het ministerie van Defensie in de interim-regering in Kabul. Het geweld doet opnieuw twijfelen aan de stabiliteit van deze regering. De etnische Oezbeek Dostum, die om zijn wreedheid berucht is, is plaatsvervangend minister van Defensie in de interim-regering. De Tadzjiekse milities zijn trouw aan minister Mohammad Fahim van Defensie.

Volgens AIP begonnen de gevechten zondag. Verscheidene strijders van beide partijen zijn gedood of gewond. Voordat de fundamentalistische Taliban in 1997 Qale Zaal, ongeveer zestig kilometer van Kunduz, veroverden, was het district verscheidene jaren het toneel van gevechten tussen aanhangers van Dostum en de militie Shura-i-Nazar, die nu door Fahim wordt geleid.

Volgens een medewerker van de Afghaanse geheime politie Khad misbruiken de rivaliserende groepen in Afghanistan de jacht op Talibanleider mullah Omar. Zij misleiden de Amerikanen om leden van andere stammen achter slot en grendel te krijgen.

Daardoor raken de Amerikanen, die weinig kennis hebben van de situatie in Afghanistan, steeds meer verwikkeld in de strijd tussen rivaliserende milities in het land. Zo zouden de Amerikanen achttien leden van de Kharot-stam hebben aangehouden op grond van onjuiste informatie van een andere stam, de Wazir.

De achttien werden ervan beschuldigd banden met de Taliban te hebben en zijn naar de Amerikaanse basis in Kandahar in het zuiden van Afghanistan overgebracht.