DEN HAAG - Premier Balkenende wil zo snel mogelijk komen met de naam van een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Hij zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Balkenende zal met het presenteren van een kandidaaat zeker niet wachten tot december, als de huidige minister De Hoop Scheffer vertrekt.

Deze CDA'er wordt in januari secretaris-generaal van de NAVO, maar blijft tot begin december op zijn huidige post om het Nederlandse OVSE-voorzitterschap af te maken. Dat wordt in de eerste dagen van december afgesloten met een bijeenkomst in Maastricht.

Balkenende noemde het echter ongewenst dat tot die tijd de naam van de opvolger van De Hoop Scheffer boven de markt blijft hangen. Wel moet er bij het zoeken naar een opvolger zorgvuldig worden geopereerd. Bovendien moet de nieuwe kandidaat worden gescreend. Balkenende wilde niet ingaan op speculaties over kandidaten.

Haagse bronnen nemen aan dat voormalig EU-ambassadeur Bot hoge ogen gooit om De Hoop Scheffer op te volgen. Ook CDA-fractieleider Verhagen wordt genoemd, maar die zegt liever in de fractie te willen blijven. De CDA-fractie heeft daar ook op aangedrongen. Balkenende volstond vrijdag met de opmerking dat Verhagen "een uitstekende fractievoorzitter" is.