AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag een besluit over een eventueel faillissement van DSB Bank uitgesteld. DSB krijgt tot vrijdag 12.00 uur de tijd om aan te geven of een overname van de bank nog mogelijk is.

Ook de bewindvoerders en De Nederlandsche Bank moeten zich er over buigen, zo heeft de rechter besloten.

De rechtbank zal een faillissement uitspreken als DSB Bank geen overnamekandidaten vindt.

Mocht de bank toch met een partij op de proppen komen, dan vindt er vrijdag opnieuw een zitting achter gesloten deuren plaats over het verzoek van de bewindvoerders om de noodregeling voor de bank om te zetten in een faillissement .

Kans

De rechtbank vindt dat DSB Bank nog de kans moet krijgen om met Nederlandse banken te praten over een mogelijke overname. De bank heeft zelf nog niet met de banken gesproken.

Minister Wouter Bos (Financiën) zei eerder deze week dat hij er niet in was geslaagd om vijf banken ertoe te bewegen om de geplaagde bank over te nemen. De risico's zouden voor de banken te groot zijn, stelde hij.

DSB Bank stelt dat de risico's voor grote schadeclaims beperkt zijn. De bank heeft zelf een inschatting van 85 miljoen euro gemaakt.

Kans

De rechtbank geeft DSB maar 24 uur de tijd om te kijken of het bedrijf nog een kans maakt. Volgens de rechtbank kan het uitstel kort zijn omdat de benaderde banken door hun onderzoek voorafgaand op de toepassing van de noodregeling op de hoogte zijn van de situatie bij DSB.

''Het moet ook kort zijn omdat de rekeninghouders en andere schuldeisers er belang bij hebben dat een faillissement uitgesproken wordt zodra vaststaat dat voortzetting van DSB als geheel niet mogelijk is'', aldus het tussenvonnis.

Noodregeling

De rechtbank willigde maandag een verzoek van De Nederlandsche Bank in om een noodregeling toe te passen voor DSB Bank. De bank was in de problemen gekomen doordat klanten massaal hun geld van spaarrekeningen haalden.

De bank werd al maanden geplaagd door berichten over klagende klanten met torenhoge schulden.

Lees alles over de ontwikkelingen rond DSB op NUzakelijk.

DSB krijgt respijt