TILBURG - De dagen van burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg lijken geteld. De Tilburgse coalitiepartij SP heeft geen vertrouwen meer in hem.

De fractie heeft dat in de nacht van woensdag op donderdag unaniem besloten over de uitkomsten van een raadsenquête naar de overschrijding van de kosten van het omstreden Midi Theater, verklaarde voorzitter Veerle Slegers donderdagochtend.

Door de beslissing van de SP verliest de de burgemeester steun van een meerderheid in de Tilburgse raad.

De SP neemt het de burgemeester vooral kwalijk dat hij de gemeenteraad én een deel van het college niet heeft geïnformeerd terwijl hij wist dat de verbouwing van het theater tonnen duurder werd.

Voor de partij was dat al bekend en in het rapport van de enquêtecommissie zijn geen verzachtende omstandigheden genoemd, legde Slegers uit.

Onbestuurbaar

Het verweer van Vreeman was tot dusver dat de stad onbestuurbaar dreigde te worden als de overschrijding meteen bekend werd.

Eerder namen het CDA, de Lijst Smolders Tilburg, Algemeen Belang, D66 en de Verenigde Seniorenpartij al stelling in tegen de burgemeester. Samen met de SP hebben zij 20 van de 39 zetels in de raad.

Een gemeenteraad kan de benoemde burgemeester niet wegsturen en Vreeman liet eerder optekenen dat hij niet vrijwillig vertrekt.

De SP bestudeert de komende dagen de mogelijkheden om hem tot een vertrek te dwingen, aldus Slegers.