AMSTERDAM - DSB-eigenaar Dirk Scheringa heeft in mei bestuurder Frank de Grave ontslagen. Zelf meldde de bank dat er 'onvoldoende match' bestond tussen de bestuursleden, maar volgens De Telegraaf en de NOS stelde De Grave te lastige vragen over de boekhouding van de bank.

De Telegraaf en de NOS baseren zich op eigen reconstructies. De Grave was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Scheringa wilde in een gesprek met RTLZ niet ingaan op de redenen van het vertrek van De Grave. Hij zei dat het artikel in De Telegraaf ''te groot was aangezet''.

''De feiten kloppen niet'', zo zei hij over berichtgeving dat hij tientallen miljoenen euro's uit de bank zou hebben gehaald voor zijn hobby's, zoals voetbal en kunst. De Grave zou daar vooral van zijn geschrokken.

De Grave vertrok in mei al na twee maanden bij DSB Bank. Hij heeft destijds De Nederlandsche Bank bijgepraat. Naar buiten toe heeft hij zich nooit uitgelaten over de beweegredenen van zijn vertrek.

Zalm

Gerrit Zalm zou volgens de krant als minister van Financiën in 2002 hebben geweten van de 'exorbitante provisies' die door de bank werden opgestreken.

Het Verbond van Verzekeraars en tussenpersonen hebben hiervan in die tijd melding gemaakt bij het ministerie, beweert het verbond. Ook zou de Autoriteit Financiële Markten zijn ingelicht.

Het ministerie van Financiën stelt in de krant dat er wel maatregelen zijn genomen. Zo zijn er in 2006 scherpere regels gesteld voor tussenpersonen, en zijn er in 2008 scherpere adviesregels gekomen voor koopsompolissen, laat het ministerie in de krant weten.

Zalm liet eerder weten dat, toen hij financieel topman was bij DSB, hij heeft meegewerkt aan een nieuw en 'duurzamer' beleid bij de bank.

Verkeerde cijfers

Dirk Scheringa zei woensdagavond dat minister van Financiën Wouter Bos 'verkeerde cijfers' heeft gegeven, waardoor een faillissement nog niet zeker is. De kans zou 'fifty-fifty' zijn.

De rechtbank in Amsterdam zal volgens de NOS niet voor 09.30 uur schriftelijk uitspraak doen over het lot van de DSB-bank. De rechter besluit dan of de surseance van betaling wordt verlengd of dat faillissement wordt uitgesproken.

Lees alles over de ontwikkelingen rond DSB op NUzakelijk.