
Kabinet houdt vast aan paddoverbod
Het paddoverbod is juist een succes, vinden minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA).
Het paddoverbod is sinds december van kracht, en sindsdien is het aantal incidenten met paddo's 'aanzienlijk teruggelopen', zei Hirsch Ballin woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Van december tot maart is er in Amsterdam acht keer een ambulance uitgerukt voor een paddo-incident, tegen 49 keer in dezelfde periode een jaar eerder."Het werkt goed", concludeerde Hirsch Ballin.
Toeristen
PvdA, SP, GroenLinks en D66 waren altijd al tegen het paddoverbod en vinden dat het teruggedraaid moet worden. "Het probleem is niet de paddo, maar de jonge buitenlandse toerist die in Amsterdam een combinatie van genotsmiddelen gebruikt en daardoor gaat flippen", stelde PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Zij wist echter geen meerderheid van de Kamer te overtuigen.
Combinatie
Het paddoverbod werd ingesteld naar aanleiding van enkele incidenten met jonge buitenlandse toeristen in Amsterdam, die vaak paddo's in combinatie met andere drugs en alcohol hadden gebruikt. Zo kwam in 2007 een 17-jarig meisje uit Frankrijk om het leven toen zij onder invloed van paddo's van een brug bij de IJ-tunnel in Amsterdam sprong.
Tripknollen
De Tweede Kamer wilde verder weten wat het kabinet gaat doen aan de zogeheten tripknollen, die inmiddels in opmars zijn als alternatief voor paddo's. Deze tripknollen zijn geen paddestoelen, maar bevatten wel dezelfde werkzame stoffen.
Klink zei pas tot een verbod over te kunnen gaan als de tripknollen aantoonbaar schadelijk zijn. Omdat er nog nauwelijks incidenten mee bekend zijn, is dat niet het geval.