DEN HAAG - De Tweede Kamer maakt het universiteiten onmogelijk om meer dan het gewone collegegeld te vragen voor masteropleidingen die extra kwaliteit en faciliteiten te bieden hebben. Een meerderheid van in ieder geval PvdA, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SP ziet niets in deze dure topmasters, omdat de toegankelijkheid voor de student met de smalle beurs in gevaar zou komen.

De ingreep van de Kamer is een lelijke pad in de korf voor minister Hermans (Onderwijs), die universiteiten de mogelijkheid wilde geven om tot vijf keer zoveel te vragen voor 'masterklasjes'. Dit zou kunnen oplopen tot ruim 7000 euro.

Hermans reageert pas donderdag op de beslissing van de Kamer om dit uit zijn voorstel te schrappen. Hij hoopt toch nog een compromis uit het vuur te kunnen slepen. De Kamer kan immers wel leven met de instelling van topmasters als eerst duidelijk wordt uitgezocht wat deze speciale opleidingen moeten bieden.

De PvdA liet een kleine mogelijkheid open om hiervoor in de toekomst toch hoger collegegeld te heffen. PvdA-Kamerlid Hamer sprak over bekostiging die "bij voorkeur niet via de portemonnee van de student" loopt.

De invoering van het systeem van bachelors (algemeen) en masters (specialisatie) in het hoger onderwijs kon dinsdagavond tijdens het debat over de wet die dit regelt wel op algemene steun rekenen. De internationale vergelijkbaarheid en de keuzemogelijkheden voor studenten moeten er vanaf komend schooljaar groter door worden.

Donderdag moet behalve over de topmasters ook over andere belangrijke punten nog duidelijkheid ontstaan. Zo wil de Kamer de selectiemogelijkheden van universiteiten voor masterstudies beperken en pleiten parlementariërs voor een aparte internationale titel voor afgestudeerden van hogescholen. De hbo-instellingen zelf zijn hier overigens tegen gekant.