DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders gaat vrijdag naar Londen. Dat heeft hij woensdag laten weten.

Dinsdag bepaalde een Britse rechter nog dat de Britse regering hem in februari ten onrechte de toegang tot Groot-Brittannië had geweigerd.

Wilders wil in Londen overleggen met het Britse parlementslid Lord Malcolm Pearson over de vraag hoe en wanneer hij alsnog zijn anti-islamfilm Fitna kan vertonen in het Hogerhuis.

Dat was hij aanvankelijk in februari van plan. De Britse regering wilde hem toen echter niet toelaten, omdat hij wegens zijn ideeën over moslims en de islam een bedreiging voor de publieke veiligheid zou zijn.

Beroepszaak

Wilders ging toch, werd bij de grenscontrole op een Londens vliegveld tegengehouden en op een vlucht terug naar Amsterdam gezet. De Birkenhead Society, een Britse organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting, spande daarop namens de PVV-leider een beroepszaak aan.

Het Asiel en Immigratie Tribunaal in Londen oordeelde dinsdag dat Wilders onterecht de toegang tot Groot-Brittannië is geweigerd.

In beroep

Wilders zal in Londen ook een gesprek hebben met de betrokken advocaten, waarin hij hen zal bedanken. De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft tien dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis. Het is nog onduidelijk of dat gevolgen kan hebben voor de komende trip van Wilders naar Londen.