JERUZALEM - Twee van de gewonden van de aanslag dinsdag in Jeruzalem zijn in een ziekenhuis aan hun verwondingen overleden. Dit heeft de Israëlische radio woensdagochtend bekendgemaakt. Het gaat om vrouwen van 56 en 78 jaar. Twee gewonden verkeren nog in levensgevaar.

Een gewapende Palestijn opende in de drukke Jaffastraat in West-Jeruzalem het vuur op passanten. Bij de schietpartij raakten veertig mensen gewond, van wie zes ernstig. Woensdag lagen er nog veertien van hen in het ziekenhuis.

De dader werd door de politie doodgeschoten. De aanslag had niet ver van de pizzeria Sbarro plaats, waar 9 augustus 2001 een aanhanger van de militante Palestijnse beweging Hamas een zelfmoordactie pleegde. Daarbij kwamen toen vijftien mensen om, onder wie vijf leden van de Nederlands-Israëlische familie Schijveschuurder.

De Al-Aqsa Martelaren Brigade eiste later de verantwoordelijkheid voor de schietpartij op. Deze groep heeft banden met de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat. In een verklaring liet zij weten dat de aanslag een vergelding was voor de dood van Raed al-Karmi, een van de leiders van de brigades. Deze werd vorige week door de Israëliërs uit de weg geruimd. Een woordvoerder van de regering-Sharon zei dat Israël de aanslag zal wreken.

Eerder dinsdag schoten Israëlische militairen vier Palestijnen in Nablus dood. De militairen waren de onder Palestijns gezag staande stad op de Westelijke Jordaanoever binnengetrokken. Bij die actie doodden Israëlische militairen de Palestijnen.

Volgens regeringsfunctionarissen was het viertal lid van Hamas. Twee van de gedode Hamasleden zijn volgens Israël medeverantwoordelijk voor twee aanslagen vorig jaar in Jeruzalem en Tel Aviv. Daardoor vielen in totaal ongeveer veertig doden. Na de liquidaties in Nablus verklaarde Hamas Israël de "totale oorlog".

In een verklaring stelde de radicale islamitische beweging dat het "alle middelen" zal inzetten op "alle fronten". De Israëlische operatie in Hamas leidde tot demonstraties van duizenden Hamasaanhangers.

/NIEUWSPalestijn opent vuur in centrum Jeruzalem (video)