ROTTERDAM - De schapen aan boord van het in de Golfregio gestrande Nederlandse schip Cormo Express zijn vrij van bekschurft. Volgens een woordvoerder van de rederij Vroon BV uit Breskens is de situatie aan boord stabiel en maken de schapen het, gezien de omstandigheden, redelijk goed.

Het schip vertrok op 5 augustus vanuit West-Australië naar Saudi-Arabië met ruim 57.000 schapen aan boord. De dieren verblijven gewoonlijk zo'n zestien dagen aan boord. De dieren werden echter geweigerd door de Saudische douane, omdat een te hoog aantal schapen bekschurft zou hebben, waardoor de dieren inmiddels al 56 dagen op het schip zitten.

Schapen

Ruim 4000 schapen zijn inmiddels om het leven gekomen, vooral door de hitte en stress. Volgens de woordvoerder is een snelle oplossing nog niet in zicht. Berichten dat de schapen naar Irak zouden worden gebracht, kon hij vrijdag niet bevestigen. "We hebben nog geen instructies gekregen om naar een definitieve bestemming te varen waar de schapen van boord kunnen. Er is inmiddels voor twee weken vers water en eten ingeslagen, maar de temperatuur in dit gedeelte van de wereld is te hoog om de schapen nog langer aan boord te houden."

Stress

Volgens de zegsman wordt er dan ook een klemmend beroep gedaan op de beide betrokken partijen om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. "Schapen zijn erg gevoelig voor stress en hoe langer deze situatie duurt, des te meer dieren zullen overlijden", zei hij.

Brandbrief

De SP-fractie heeft naar aanleiding van de affaire in een brandbrief aan Kofi Annan voorgesteld om de Australische schapen via de VN aan de hongerende Iraakse bevolking te schenken. "Australië zit met de schapen in haar maag en de VN maakte deze week melding van toenemende honger in Irak: een plus een is twee", stelde Tweede-kamerlid Krista van Velzen.