BOSTON - Een school in de Engelse plaats Boston moet een boete van 16.500 pond (17.700 euro) betalen, omdat een destijds 16-jarig meisje tijdens een les handenarbeid acht vingers had verloren. Dat meldden Britse media dinsdag.

Het ongeluk gebeurde ruim twee jaar geleden, maar de school meldde het incident nooit bij de autoriteiten. De zaak kwam pas aan het licht toen een van de artsen die het meisje behandelden, de kwestie aankaartte bij de Britse arbodienst.

De klas had tijdens de les de opdracht gekregen een gipsen beeld van een hand te maken. Het meisje moest eigenlijk klei rond haar hand aanbrengen om een mal te maken, maar in plaats daarvan stak ze haar blote handen in de emmer gips.

Toen het gips hard werd, liep de temperatuur in de emmer door een chemische reactie op tot ongeveer 60 graden. Omstanders slaagden er niet in het gips weg te hakken.

Operaties

Het meisje verbrandde haar hand. Ondanks twaalf operaties moesten artsen alle vingers van haar linkerhand en drie vingers van haar rechterhand amputeren.

Ook al hield de scholiere zich niet aan de opdracht, toch wordt de school verantwoordelijk gehouden voor het ongeval. ''Het meisje had niet kunnen of moeten weten dat dit rampzalige gevolgen kon hebben'', aldus de aanklager.