AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag opiniepeiler Maurice de Hond veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, wegens smaad en smaadschrift jegens Michaël de Jong.

De Jong is de zogenoemde 'klusjesman' van het slachtoffer in de Deventer moordzaak, de weduwe Jacqueline Wittenberg. Ook De Jongs vriendin geldt als slachtoffer in de zaak.

Over haar beweerde De Hond dat zij haar vriend een vals alibi heeft verschaft, terwijl hij De Jong zelf aanwees als de werkelijke dader van de geruchtmakende Deventer moord. De Hond deed zijn uitlatingen in 2006 in diverse media en op zijn eigen weblog.

De door het hof opgelegde straf is gelijk aan die van de rechtbank. In hoger beroep had het Openbaar Ministerie (OM) ook nog een werkstraf van honderd uur gevorderd.

De civiele rechter veroordeelde De Hond eerder al tot het betalen van een forse schadevergoeding aan De Jong en diens vriendin. Daarbij werd het hem verboden nog langer openlijk zijn overtuiging te verkondigen.

Fouten

In het uitvoerige arrest erkent het hof het recht van De Hond om fouten van politie en justitie aan de kaak te stellen. Maar het rechtscollege vindt dat de opiniepeiler te ver is gegaan door daarbij iemand publiekelijk als moordenaar aan te wijzen, terwijl een ander daarvoor is veroordeeld.

De fiscaal adviseur van de weduwe Wittenberg, Ernst Louwes, werd ook na herziening van zijn zaak veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Het hof vindt een beperking van de vrijheid van meningsuiting van De Hond gerechtvaardigd, om de belangen van de slachtoffers te beschermen. Het hof tekende daarbij aan dat De Jong en zijn vriendin gewone burgers zijn, terwijl De Hond zijn status als bekende Nederlander heeft ingezet om zijn mening over het voetlicht te krijgen.

Last

De Jong en zijn vriendin hebben bijzonder veel last gehad van de campagne van De Hond, die in elk geval bij vlagen zeer intensief is geweest.

De Hond zal de smaadzaak in een cassatieprocedure voorleggen aan de Hoge Raad en hij kondigde aan indien nodig naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.