HAGEN - De Nederlandse oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker heeft vrijdag geweigerd te reageren op de aanklacht die de officier van justitie in Hagen hem voorhield. Bikker, oud-SS'er en bewaker van kamp Erica in Ommen, wordt beschuldigd van de moord op verzetsman Jan Houtman in november 1944. De verdachte beriep zich op zijn zwijgrecht.

Het proces tegen Bikker voor de rechtbank in het Duitse Hagen verloopt moeizaam wegens de gebrekkige gezondheidstoestand van de beklaagde. De rechtbank hoorde vrijdag drie medici over de fysieke conditie van Bikker. Volgens deze specialisten heeft hij een zwak hart, een hoge bloeddruk en een niertumor. Bovendien gaat Bikker gebukt onder zware depressies. De gehoorde artsen sluiten niet uit dat hij tijdens het proces zal instorten.

Gezondheid

Op verzoek van Bikkers advocaten besloot de rechtbank nóg een deskundige aan te wijzen die zich moet uitlaten over de vraag of de -jarige man het strafproces wel aankan. Maandag zet de rechtbank de zaak voort en zal het college bekendmaken welke specialist Bikkers gezondheid zal onderzoeken.

OM

Het Openbaar Ministerie (OM) in Duitsland begon in 1997 een onderzoek naar Bikker. Het OM moet voor een veroordeling bewijzen dat het doodschieten van Houtman een 'wrede' en 'boosaardige' moord is geweest. Bikkers advocaten hebben betoogd dat hun cliënt zich "hooguit" schuldig heeft gemaakt aan doodslag. Dit misdrijf is reeds verjaard. Volgens de raadslieden was Bikker destijds volgens de toen geldende wetgeving gerechtigd een vluchtende arrestant neer te schieten.

Doodslag

Na de oorlog werd Bikker onder meer voor doodslag op Houtman tot de doodstraf veroordeeld. Dit vonnis is later omgezet in levenslang. In 1952 wist Bikker met zes anderen uit de koepelgevangenis in Breda te ontsnappen en naar Duitsland te ontkomen. Daar kreeg hij het Duitse staatsburgerschap. Maandag zal de rechtbank in Hagen de eerdere gerechtelijke verhoren van Bikker behandelen.