PRAAG - De Tsjechische regering is bereid om met andere EU-landen te gaan onderhandelen over de eis voor ratificatie van het nieuwe EU-verdrag, verklaarde de Tsjechische premier Jan Fischer maandag.

De Tsjechische president Vaclav Klaus is het laatste staatshoofd dat het verdrag nog moet ondertekenen.

Klaus is kritisch over de Europese eenwording en verraste vorige week door plots te eisen dat Tsjechië een uitzonderingspositie wil voor deel van het EU-verdrag.

Volgens Klaus is dat nodig om zijn land te vrijwaren van schadeclaims van Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog zijn uitgezet.

Akkoord

Alle andere EU-landen zijn al akkoord gegaan met het verdrag. Bedoeling was dat het zogeheten Verdrag van Lissabon, dat onder meer de baan van EU-president creëert, in januari zou ingaan.

Een gewijzigd verdrag opnieuw laten ratificeren door alle 26 EU-landen is onmogelijk, beseft de Tsjechische premier Fischer.

Uitzondering

Makkelijker is daarom volgens hem als de leiders van de EU-landen een politieke verklaring afleggen over de Tsjechische uitzondering.

Dat kunnen de regeringsleiders van de EU-landen doen bij hun EU-top op 29 en 30 oktober in Brussel.

De Tsjechische premier eist tegelijk van zijn president Klaus dat die geen nieuwe voorwaarden meer opwerpt voor de ondertekening van het EU-verdrag.