WOGNUM - Dirk Scheringa voelt zich ''gepakt''. Dat liet hij maandagmiddag weten op het hoofdkantoor van DSB Bank in Wognum.

Volgens Scheringa heeft het ministerie van Financiën of De Nederlandsche Bank in de nacht van zondag op maandag informatie gelekt over de noodregeling, waardoor veel onnodige onrust ontstond onder spaarders en medewerkers.

Door de berichtgeving in de media namen veel klanten de afgelopen weken hun spaargeld op bij DSB Bank.

Scheringa verklaarde dat tot maandagochtend 600 miljoen euro is opgenomen of overgeboekt.

Onterecht

Volgens de oprichter, eigenaar en naamgever van DSB is het onbegrijpelijk en heel onterecht dat DNB een zogeheten noodmaatregel heeft ingesteld. DSB zou helemaal niet in de problemen zijn gekomen door rekeninghouders die hun geld kwamen ophalen.

Van de 4,2 miljard spaargeld was volgens Scheringa 'slechts' zeshonderd miljoen weggehaald.

Ongegrond

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank noemt de beschuldiging van Scheringa over lekken ''ongegrond''.

Wellink wees erop dat ook nog eens vijf banken betrokken waren bij het overleg over DSB Bank. Hij vindt het ''heel erg dat er gelekt is'', maar volgens Wellink hoeft dat niet eens ''kwaadwillig'' gebeurd te zijn.

Failliet

Scheringa benadrukt dat DSB niet failliet is. Hij zegt zelf nog steeds in het bestuur te zitten en is nog aandeelhouder. De twee bewindvoerders die zijn aangesteld zullen naast het huidige vierkoppige bestuur plaatsnemen.

Of de positie van Scheringa zelf in gevaar is, wilde hij niet zeggen. Ook over de gevolgen voor zijn persoonlijke financiën wilde Scheringa niets kwijt.

Personeel

De eerste prioriteit is volgens Scheringa nu de rekeninghouder en het personeel. Dat laatste is ook de mening van vakbond De Unie. Er werken volgens De Unie 1700 mensen bij DSB.