NEW YORK - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell wil er aan werken dat er binnen een half jaar een grondwet voor het 'nieuwe' Irak ligt. Die wet maakt verkiezingen en een nieuwe regering mogelijk, wellicht al volgend jaar. Dat heeft The New York Times vrijdag gemeld.

Powell zou daarmee toegeven aan de druk van Frankrijk en anderen om haast te maken met een nieuw bestuur in Irak. De bewindsman benadrukte in de krant wel dat pas na de installatie van een nieuwe leiding de VS het gezag overdragen aan Irak.

Sinds de Amerikanen met enkele bondgenoten het regime van Saddam Hussein hebben verdreven, valt Irak onder Amerikaans bestuur. De VS stelden wel een regeringsraad van Irakezen in die zich onder meer moet bezighouden met de nieuwe grondwet. De raad krijgt daarvoor nu een half jaar de tijd. "Dat is niet veel, maar we moeten ze aan het werk zetten", aldus Powell vrijdag.

Veel Irakezen zien de Amerikanen liever vandaag dan morgen vertrekken, maar president Bush wil het er voorlopig voor het zeggen houden. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad hebben al eerder gezegd dat de Amerikanen de macht in Irak "zo snel mogelijk" moeten overdragen aan de Irakezen.