GOMA - Een week na de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo is het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) in de Congolese stad Goma begonnen met het uitdelen van levensmiddelen. Woordvoerders zeiden dinsdagavond in de deels verwoeste stad dat er 24.000 ton voeding zal worden aangevoerd om mogelijk 450.000 mensen gedurende drie maanden te voeden.

Veiligheidsoverwegingen hadden de VN-organisatie er tot nu toe vanaf gehouden vluchtelingen hulp te verlenen buiten de in het buurland Rwanda ingerichte kampen. "Ook na de verzekering van deskundigen dat de vulkaan niet in de onmiddellijke toekomst opnieuw zal uitbarsten, hebben wij onze bedenkingen nog niet helemaal laten varen", zei WFP-woordvoerster Melo.

Het gebied wordt nog altijd geteisterd door aardbevingen. Mensen in Goma en omgevingen verlieten meerdere keren in paniek hun woningen. Inwoners zijn er ook nog niet gerust op dat de vulkaan definitief is gekalmeerd.

Zo'n 300.000 vluchtelingen waren zondag al naar Goma teruggekeerd. De VN vermoedt dat er zich nog ongeveer 50.000 vluchtelingen in de omgeving ophouden.