KARALYK - Na een avontuur in de ruimte van anderhalve week is de Canadese miljardair en oprichter van het Cirque du Soleil, Guy Laliberté, zondagmorgen veilig teruggekeerd op aarde.

De Sojoezcapsule met Laliberté landde omstreeks half negen (lokale tijd) bij Arkalyk in de noordelijke steppe van Kazachstan. Voor de gelegenheid had de ruimtetoerist zijn rode clownsneus opgezet.

Laliberté was in het gezelschap van de Russische kosmonaut Gennadi Padalka en de Amerikaanse astronaut Michael Barratt.

De Canadees gaf zaterdag de eerste voorstelling in de ruimte vanuit het internationale ruimtestation ISS. Hij wilde hiermee aandacht vragen voor het watertekort in de wereld.

Bono

Aan de show 'Beweeg Sterren en Aarde voor Water' werkten artiesten en gasten mee uit veertien landen, onder wie de Amerikaanse voormalige vicepresident en Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Al Gore. U2-voorman Bono voerde tijdens een concert in Florida een gesprekje met Laliberté.

De 50-jarige Canadees was de zevende en voorlopig laatste ruimtetoerist. Laliberté betaalde voor zijn retourtje ruimte naar verluidt omgerekend 24 miljoen euro. Hij kan dat bedrag missen, want zijn persoonlijke vermogen wordt geschat op 1,7 miljard euro.

Gedicht

Elke artiest las tijdens de show een deel van een gedicht geschreven door auteur Yann Martell waarin werd benadrukt dat alle mensen op de wereld toegang moeten hebben tot schoon water.

Daarna volgde een muzikaal of artistiek optreden. Kijkers werden uitgenodigd een petitie te tekenen waarmee zij beloven minder water te gaan gebruiken.