TOKIO - Het Noord-Japanse eiland Hokkaido is donderdagavond (Nederlandse tijd) binnen een tijdsbestek van enkele uren getroffen door twee zware aardbevingen en een serie naschokken. Het Japanse persbureau Kyodo maakte melding van zeker gewonden. Een man kwam om toen een auto hem aanreed terwijl hij puin rond zijn huis aan het ruimen was.

Bekijk video:Modem/ Breedband

De zwaarste beving had een kracht van 8,0 op de schaal van Richter en werd direct gevolgd door een krachtige naschok. Een uur later volgde een tweede beving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Later op de avond waren er nog een serie kleinere naschokken. De zwaarst getroffen regio is het centraal gelegen Hidaka en de oostelijke regio Tokachi.

Door het natuurgeweld hebben zeker 41.000 mensen hun huis moeten verlaten. Op het terrein van een raffinaderij in de plaats Tomakomai op het eiland brak een grote brand uit. Een opslagtank vatte er vlam en circa 30.000 kiloton petroleum zou verloren zijn gegaan. Elders ontspoorde een trein. Het vliegveld van de stad Kushiro is tijdelijk gesloten. Ongeveer 24.000 huishoudens zitten zonder stroom en de watervoorziening is deels onderbroken.

Het Japans meteorologisch instituut houdt rekening met meer naschokken in de komende tien dagen. Ook is gewaarschuwd voor een tsunami, een door aardbevingen veroorzaakte vloedgolf. Aan de oostkust van Hokkaido zijn al metershoge golven waargenomen die boten uit havens naar de open zee hebben gesleurd. Het epicentrum van de beving lag circa tachtig kilometer van de oostkust van Hakkaido.

Hokkaido, met Sapporo als hoofdstad, is ongeveer zo groot als Oostenrijk. Er wonen meer dan vijf miljoen mensen. Aardbevingen komen in Japan vaak voor. Veelal zijn ze niet erg krachtig en veroorzaken ze weinig schade.

/LINK
Schaal van Richter