AMSTERDAM - De rechtbank in Zutphen heeft Ron P. vrijdag veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in de geruchtmakende zogenoemde Puttense moordzaak ook vijftien jaar tegen hem geëist.

De stewardess werd in januari 1994 gedood. Volgens het OM heeft P. de jonge vrouw uit de Gelderse plaats Putten 'als lustobject misbruikt' toen hij haar verkrachtte en ombracht.

Eerder werden twee andere mannen, Wilco Viets en Herman Dubois, veroordeeld voor dit misdrijf. Naar later bleek ten onrechte.

Bewijs

De rechtbank meldde de veroordeling en strafmaat direct aan het begin van het voorlezen van de uitspraak. In de loop van vrijdagochtend motiveert de rechtbank de veroordeling. De rechters vinden dat er voldoende bewijs tegen P. is.

Volgens het OM sloeg P. in de namiddag van 9 januari 1994 toe in de woning van Christels oma. Hij heeft de jonge vrouw daar eerst gewurgd, vervolgens verkracht en daarna doodgestoken.

Nadat ze bewusteloos was geraakt doordat haar keel werd dichtgedrukt, heeft Christel nauwelijks nog bewogen, stelt het OM op basis van bloedsporen en een spermadruppel op het bovenbeen van het slachtoffer. De rechtbank neemt deze conclusie over.

Tevreden

Het Openbaar Ministerie is tevreden met de vijftien jaar celstraf. "Het is een passende straf voor deze dader, ook gezien zijn proceshouding", aldus een woordvoerdster.

Daarmee doelt ze er op dat P. niet heeft willen meewerken aan het onderzoek.

Hoger beroep

Ron P. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling. Dat zei zijn advocaat Ruud van Boom vrijdag in reactie op de uitspraak.

Volgens de advocaat tonen de technische bewijzen juist niet onomstotelijk aan dat P. op de plaats van het delict was tijdens het misdrijf.

P. heeft altijd ontkend dat hij Christel heeft verkracht en vermoord. "Ik hield van Christel. Hoe kan ik iets bekennen dat ik niet gedaan heb", zei Ron P. tijdens de behandeling van de zaak.

De 33-jarige Delftenaar heeft gezegd dat hij en Christel een geheime relatie hadden.

Peter R. de Vries

Ik heb geen enkele twijfel. Dit is de man die Christel heeft vermoord", was de eerste reactie van een emotionele Peter R. de Vries na afloop van de uitspraak. "De dag is toch gekomen waar we het zo vaak over hebben gehad".

De Vries was erg te spreken over het vonnis van de rechtbank, die vijftien jaar gevangenisstraf oplegde. "Er was geen speld tussen te krijgen. Ik had het zelf niet sterker kunnen formuleren".

Super

De misdaadverslaggever viel nog in de rechtszaal de vorige, inmiddels vrijgesproken verdachten Wilco Viets en Herman Dubois in de armen. "Super", was de eerste reactie van Viets.

"De rechtbank heeft fiks uitgehaald. Kijk alleen al naar zijn houding", refereerde hij aan de koele houding van verdachte Ron P. toen hij hoorde dat de rechtbank hem veroordeelde.

Ook voormalig politiecommissaris Blaauw was overtuigd van de schuld van P.: "Er was bij mij geen enkele twijfel. Geen moment."

 

15 jaar cel voor Ron P.