ENSCHEDE - Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede gaat de controle op de kwaliteit van de zorg aanscherpen.

Aanleiding is het optreden van neuroloog Ernst J.S, die jarenlang foute diagnoses stelde bij tientallen patiënten.

Het MST krijgt een patiëntenombudsman. Wie vermeende misstanden aan de kaak stelt kan rekenen op bescherming, zo maakte het ziekenhuis vrijdag bekend.

''Met deze aanpak willen we het vertrouwen in het MST terugwinnen'', aldus voorzitter Herre Kingma van de Raad van Bestuur.

Nazorgpoli

Voor de tientallen slachtoffers van Ernst J.S. komt er een speciale nazorgpoli.

Patiënten en ex-patiënten kunnen hier terecht voor vragen en klachten. Het MST introduceert bovendien een klokkenluidersregeling. ''In het belang van de patiënt moeten medewerkers zonder gevaar voor hun functie de kat de bel aan kunnen binden'', aldus Kingma.

Gedragscode

Het ziekenhuis krijgt verder een nieuw functioneringssysteem met een gedragscode voor medisch specialisten. Zo'n systeem is er nu op vrijwillige basis, maar wordt vanaf volgend jaar verplicht. Ook de Raad van Bestuur zélf wordt beoordeeld.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo maakte enkele dagen geleden bekend een gerechtelijk onderzoek te starten tegen zowel de neuroloog als het MST.

De voormalige specialist van het MST wordt mishandeling van patiënten en valsheid in geschrifte ten laste gelegd.

Het ziekenhuis zou onvoldoende hebben opgetreden tegen de misstanden door de neuroloog. Voor de tientallen slachtoffers van Ernst J.S. komt er een speciale nazorgpoli. Patiënten en ex-patiënten kunnen hier terecht voor vragen en klachten.