ALMELO - Tegen twee waterpoloënde zusjes zijn vanmiddag bij de rechtbank in Almelo taakstraffen geëist wegens poging tot doodslag tijdens een waterpolowedstrijd.

Tegen de oudste zus (22) is de maximale werkstraf van 240 uur geëist, tegen de jongste (16) 180 uur. Het Openbaar Ministerie (OM) wil beiden tevens een voorwaardelijke straf van vier maanden met een proeftijd van twee jaar opleggen.

De twee zussen zouden een jaar geleden bij een wedstrijd in Neede een tegenstandster zo lang onder water hebben gehouden dat deze bijna is verdronken.

Gescoord

Het incident deed zich voor bij een dood spelmoment, nadat het slachtoffer had gescoord en er was gefloten. Speelsters van beide partijen moesten er aan te pas komen om het slachtoffer te ontzetten.

Eenmaal op de kant had deze een half uur lang last van hyperventilatie.

Posttraumatische stress-stoornis

Het slachtoffer zou door het incident een posttraumatische stress-stoornis hebben opgelopen: ze heeft sindsdien last van paniekaanvallen en concentratieproblemen en heeft bijna een half jaar niet kunnen werken.

De beide zusjes zijn door hun vereniging onmiddellijk geroyeerd. De tuchtcommissie van de zwembond had hun in eerste instantie schorsingen van zes tot twaalf wedstrijden opgelegd. De beroepscommissie heeft die schorsingen uitgebreid tot drie jaar.

Donderdagmiddag bij de rechtbank in Almelo ontkende de oudste zus dat van enige poging tot mishandeling of doodslag sprake was geweest. De zaak tegen de jongere zus werd achter gesloten deuren behandeld.

Risico

Officier van justitie Carlo Dronkers vindt een strafrechtelijke procedure op zijn plaats. ''Als we alle incidenten tijdens sportwedstrijden zonder onderscheid naar de tuchtrechter zouden verwijzen, ontstaat er een maatschappelijk risico."

"Het is een onwenselijke situatie dat een sportaccommodatie een vrijplaats wordt waar ernstige strafbare feiten niet zouden kunnen worden vervolgd.''

Opgeblazen

De advocaat van de zusjes, Erik Breuning ten Cate, vond dat de zaak door het openbaar ministerie was opgeblazen. ''Waterpolo is een contactsport. Dat je daarbij regelmatig onder water wordt geduwd, moet je accepteren.''

Hij bestreed dat de zusjes bewust samen van plan zouden zijn geweest de tegenstandster te verdrinken of ernstig lichamelijk letsel toe te brengen.

De rechtbank doet op 22 oktober uitspraak.