NEW YORK - Het Joegoslavië-Tribunaal hoopt begin 2012 zijn laatste proces in eerste aanleg af te ronden. Dat wordt naar verwachting de zaak tegen de Bosnisch-Servische ex-president Radovan Karadzic. Half 2013 kan het VN-hof in Den Haag dan alle hoger beroepszaken afronden.

 Dit zei president Patrick Robinson van het tribunaal donderdag voor de Algemene Vergadering van de VN in New York.

De Jamaicaan deed tevens een klemmend beroep op de lidstaten van de volkerenorganisatie om alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat de twee resterende voortvluchtige verdachten van oorlogsmisdaden worden opgepakt.

Mladic

Het gaat om de voormalige Bosnisch-Servische legerleider generaal Ratko Mladic en de voormalige Kroatisch-Servische president Goran Hadzic.

''Als zij niet voor de rechter komen, zal dat een smet achterlaten op de historische bijdrage van de Verenigde Naties aan de opbouw van vrede in voormalig Joegoslavië'', aldus Robinson.

Schadevergoeding

Hij sprak ook over een ander thema dat volgens hem een belangrijke aanvulling moet zijn op de inspanningen van het tribunaal voor duurzame vrede en stabiliteit op de Balkan: schadevergoeding voor slachtoffers van oorlogsmisdaden.

''De internationale gemeenschap heeft de slachtoffers vergeten'', aldus de rechter. ''Op dit moment is er geen efficiënt mechanisme, waarbij slachtoffers herstelbetaling kunnen aanvragen voor hun letsel.''

Waardigheid

''Gerechtigheid gaat niet alleen om het bestraffen van de daders'', aldus Robinson. ''Het gaat ook om het herstel van de waardigheid van de slachtoffers door er voor te zorgen dat zij concrete mogelijkheden hebben om hun levens weer op te bouwen.''

Voor het tribunaal hebben tal van getraumatiseerde slachtoffers van marteling en verkrachting getuigd.