BRUSSEL - De EU-landen lijken niet van plan om op korte termijn een einde te maken aan het verbod om flesjes water of andere vloeistoffen mee aan boord van een vliegtuig te nemen.

Het Europees Parlement heeft er eerder op aangedrongen de maatregel te schrappen, omdat die bij veel passagiers ergernis oproept. Maar de meeste transportministers van de EU-lidstaten willen dat pas doen als het veilig kan.

De ministers praten vrijdag in Luxemburg over het onderwerp. De regeling, ingesteld om te voorkomen dat terroristen vloeistofbommen in een vliegtuig weten te krijgen, loopt volgend jaar af.

Volgens een ingewijde zal ze vermoedelijk voor een jaar of vier verlengd worden. Tot zo lang duurt het volgens deskundigen om detectie-apparatuur te ontwikkelen die onderscheid kan maken tussen onschuldige drankjes of parfum en vloeistoffen waarmee kwaadwilligen explosies kunnen veroorzaken.

Versoepelen

De Europese Commissie neigt ertoe het huidige verbod ietwat te versoepelen. Drank of andere vloeistof die taxfee is gekocht buiten de EU, zou bij het overstappen binnen Europa niet meer ingeleverd hoeven te worden.

Maar naar verwachting willen de transportministers het huidige regime voorlopig handhaven. Ook Eurlings staat volgens zijn woordvoerster op dat standpunt. ,,De minister wil af van het verbod, maar alleen als dat veilig kan.''