KARLSRUHE - De Nederlandse voormalige SS'er Heinrich Boere mag worden berecht. Het Constitutioneel Gerechtshof in Karlsruhe heeft de bezwaren van de 88-jarige Boere tegen zijn berechting donderdag afgewezen.

Boere wordt ervan beschuldigd dat hij in de Tweede Wereldoorlog drie Nederlandse burgers heeft vermoord.

Een rechtbank in Keulen bepaalde in augustus dat het proces tegen Boere op 28 oktober in Aken zal beginnen.

De rechtbank had eerder al uitgesproken dat de vroegere SS'er ondanks zijn leeftijd gezond genoeg is voor een proces. Het hof in Karlsruhe constateert dat de gezondheidstoestand van Boere stabiel is en dat die een proces van een overzienbare lengte niet in de weg staat.

Ter dood

Boere werd na de Tweede Wereldoorlog in Nederland bij verstek ter dood veroordeeld. De straf is later omgezet in levenslang. Hij was toen al uit de gevangenis ontsnapt. Boere woont sinds 1954 in Duitsland.

Omdat hij door een Duitse wet uit de oorlogsjaren bescherming genoot, kon hij niet aan Nederland worden uitgeleverd. Ook een verzoek om hem in Duitsland zijn straf te laten uitzitten, ging de mist in: het Nederlandse vonnis zou niet geldig zijn bij de oosterburen.

Silbertannemoorden

De drie Nederlanders waren het slachtoffer van de zogeheten Silbertannemoorden, een serie moordaanslagen die Nederlandse SS'ers en Nederlandse veteranen van het Oostfront tussen september 1943 en september 1944 in het bezette Nederland pleegden.

De slachtoffers waren Oranjegezinden of andere tegenstanders van de Duitsers. Zonder pardon werden zij in de deuropening van hun woning of ergens langs de kant van de weg doodgeschoten.

De acties waren bedoeld als vergelding voor aanslagen op vooral Nederlanders die met de nazi's heulden.