AMSTERDAM - Er moet nader onderzoek komen naar de persoonlijkheid van een man die volgens justitie vijf vrouwen heeft verkracht of aangerand. In eerste instantie gaan een psycholoog en een psychiater de 36-jarige Florian K. uit Almere onderzoeken.

Als de verdachte niet meewerkt, moet hij zich in het Pieter Baan Centrum laten observeren.

Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam donderdag. De zaak tegen K. zou eigenlijk inhoudelijk worden behandeld, maar de rechtbank vond dat er nog onvoldoende informatie was over zijn persoonlijkheid.

Dj

De verdachte trad tot zijn aanhouding in november vorig jaar op als dj in het Amsterdamse uitgaansleven. In die stad zou hij zijn zedenmisdrijven in de maanden voor zijn arrestatie ook hebben gepleegd.

Volgens het Openbaar Ministerie wachtte hij zijn slachtoffers 's nachts bij hun huis op en vergreep hij zich aan hen als ze hun woning wilden binnengaan.

Bewijs

Uit het eerste onderzoek dat een psycholoog naar de verdachte heeft gedaan, blijkt dat K. een persoonlijkheidsstoornis heeft. Overigens hebben in totaal elf vrouwen aangifte tegen hem gedaan. In zes zaken vond justitie echter onvoldoende bewijs om ze voor de rechter te brengen.

Het is nog onduidelijk hoe K. zijn slachtoffers precies uitkoos. Wel staat vast dat de politie hem al in 2007 een keer 's nachts oppakte, toen hij op het Rembrandtplein achter een vrouw op een fiets aanrende.

Hij had een theedoek en een mes bij zich en in zijn auto lag tape. In eerste instantie verklaarde de verdachte dat hij altijd ging joggen na zijn werk als dj.